Wat moet u doen als uw internationale werknemers zorg nodig hebben?

U heeft een agrarisch bedrijf. Uw team bestaat waarschijnlijk uit Nederlandse en internationale werknemers. Ze hebben allemaal een Nederlandse zorgverzekering en hebben een veilige werkomgeving. Toch hebben ze allemaal wel een keer zorg nodig. Internationale medewerkers kennen de weg in de Nederlandse zorg vaak nog niet. Dus bij ziekte of een ander lichamelijk, of geestelijk probleem, zullen ze u misschien om hulp vragen.

Kunt u die ook geven? Weet u bij welke zorgverlener uw medewerker terecht kan? We hebben de weg naar zorg voor internationale werknemers op een rij gezet.

Stap 1 – Hoe ernstig is het probleem?
Is er spoed? Is de ziekte of verwonding levensbedreigend? Bel dan altijd 112.

Stap 2 – Heeft uw internationale werknemer een huisarts?
Op doordeweekse dagen (tussen ongeveer 8 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags) kan uw internationale werknemer bij de huisarts terecht. Buiten deze uren, in weekends en op feestdagen staat de huisartsenpost paraat voor telefonisch advies en voor consulten op locatie.

Welke zorg van welke arts?
Huisartsen in Nederland hebben een breed takenpakket. Een pakket dat anders kan zijn dan internationale werknemers gewend zijn. Het getuigt van goed werkgeverschap om hen wegwijs te maken in de Nederlandse zorg.

De huisarts

 • Huisartsen verlenen Eerste Hulp, verwijzen door naar specialisten in het ziekenhuis en naar zelfstandige zorgverleners. Behandelingen die huisartsen uitvoeren zijn bijvoorbeeld het verwijderen van wratten en plekjes op de huid, het uitspuiten van oren en afnemen van bloed
 • Huisartsen monitoren patiënten met ziekten die niet over gaan, zoals bloeddrukproblemen, suikerziekte en astma/ COPD
 • Huisartsen adviseren over een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld als uw werknemer wil stoppen met roken
 • Huisartsen helpen ook bij het voorkomen van stressklachten, slapeloosheid, angst, rouw en trauma
 • Huisartsen verwijzen door als ze vinden dat uw werknemer meer of gespecialiseerde hulp nodig heeft

Om zorgprofessionals én nieuwkomers te ondersteunen hebben wij een overzichtelijke Infographic gemaakt over de eerstelijnsgezondheidszorg. Deze is beschikbaar in meerdere talen: NederlandsEngels en Pools.

Zorgtips voor internationale werknemers

 • Zorg dat uw internationale werknemers zo snel mogelijk een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Hiermee voorkomen ze hoge boetes en het moeten betalen van zorgpremie met terugwerkende kracht.
 • Leg uit hoe de Nederlandse zorg in elkaar zit.
 • Een afspraak maken met een arts of andere zorgverlener in een ziekenhuis, kan alleen na doorverwijzing door een huisarts.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
 • Kostenbesparend op uw loonkosten
 • Ruim gevulde CV-bank
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Uw werknemers goed verzekerd