Wetgeving

Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor een buitenlandse seizoenarbeider. Ook wanneer deze werknemer een andere verzekering (zoals een Europese zorgverzekering of reisverzekering) heeft afgesloten die zorgkosten in Nederland vergoedt.

Naast de wettelijke zorgverzekeringsplicht is het in het kader van goed werkgeverschap verstandig om een zorgverzekering af te sluiten voor de buitenlandse werknemers, omdat:

  • De kosten van zorg in Nederland meestal veel hoger zijn dan in het woonland van de werknemer
  • Zorgkosten veel eerder gemaakt zijn dan men denkt. Niet alleen bij een bedrijfsongeval, maar ook buiten werktijd kan de werknemer zorg nodig hebben
  • De praktijk leert dat bij een onverzekerde werknemer, de financiële ongemakken ‘op het bord’ van de werkgever terecht komen

Boete indien niet verzekerd

Wanneer een  buitenlandse werknemer geen Nederlandse zorgverzekering afsluit loopt hij het risico op een wettelijke boete van het Zorginstituut Nederland. Deze boete wordt opgelegd door het CAK. De hoogte van de eerste boete is €496,74 (2024). De werknemer moet dan binnen drie maanden alsnog een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Doet de werknemer dit niet, dan krijgt hij een tweede boete. Daarna volgt loonbeslag.

Meer informatie en veelgestelde vragen vindt u op de website van het CAK.

Voorkom boetes en sluit via LTO Arbeidskracht een zorgverzekering voor uw buitenlandse werknemer af, dan profiteren u én uw werknemer van veel voordeel.

30

% van de arbeidsmigranten in de agrosector is verzekerd via LTO Arbeidskracht

Ruim

2500

Europese werkzoekenden in de cv database van Seasonalwork.NL

Al meer dan

25

jaar de grootste payrollaanbieder
in de agrarische sector

26

opleidingen
afgestemd op uw specifieke wensen

Waar kunnen wij u mee helpen?

 *
 *
 *
 *
 *
 *

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd