Bankrekening openen

Met de komst van de Euro en IBAN rekeningnummers is het betalingsverkeer binnen Europa een stuk eenvoudiger geworden. Door het gebruik van internetbankieren is het tevens mogelijk om wereldwijd banksaldo’s en betalingen te raadplegen en een girale overboeking te doen. Voor iedere Europese arbeidsmigrant is het mogelijk een bankrekening vanuit het thuisland te gebruiken voor loonbetalingen en uitbetaling van toeslagen, zoals de zorgtoeslag.

Bankrekening openen in Nederland

Mede door bovengenoemde ontwikkelingen is het niet eenvoudig om als tijdelijke arbeidsmigrant een nieuwe bankrekening te openen in Nederland. De Nederlandse banken openen alleen rekeningen voor klanten van wie de binding met Nederland is vastgesteld. Indien de klant geen Nederlands identiteitsbewijs heeft controleert de bank of de klant wel in Nederland woont.

Geldige bewijsstukken voor adresverificatie zijn:

  • Uittreksel uit het bevolkingsregister (BRP voorheen GBA)
  • Correspondentie afkomstig van overheidsinstantie geadresseerd aan de klant zoals van de Belastingdienst, Gemeente of ambtelijke uitkeringsinstanties (UWV, DUO, SVB)

Zonder één van deze stukken is het niet mogelijk om een Nederlands bankrekeningnummer te openen voor de arbeidsmigrant.

Alternatieven voor een Nederlands bankrekeningnummer

Omdat de praktijk uitwijst dat het openen van een Nederlands bankrekeningnummer voor tijdelijke arbeidsmigranten vrijwel onmogelijk is, heeft LTO Arbeidskracht de alternatieven onderzocht.

Het is van belang dat de werknemer een bankrekeningnummer op zijn of haar eigen naam heeft staan en dus geen gebruik maakt van een bankrekeningnummer van een vriend of familielid. Dit mag een bankrekeningnummer zijn wat de werknemer in zijn thuisland geopend heeft.

Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen een standaard bankrekeningnummer en een Euro-rekening. Bij een standaard bankrekeningnummer worden transactiekosten (valutakosten van Euro naar bijv. Poolse Zloty) in rekening gebracht bij de rekeninghouder. Bij een Euro-rekening worden geen transactiekosten in rekening gebracht, omdat hierbij het geld in Euro’s overgemaakt wordt. De werknemer kan in zijn thuisland het geld opnemen in Euro’s en tegen een gunstige koers wisselen in bijv. Poolse Zloty’s.

Voor meer informatie over het openen van een bankrekening in Polen verwijst u uw werknemer naar de website van de PKO Bank. Dit is één van de grootste Poolse banken.

Zorg voor een persoonlijk bankrekeningnummer

Ons advies is om ervoor te zorgen dat uw werknemers, voordat ze naar Nederland afreizen, over een persoonlijk bankrekeningnummer beschikken. Dit kan een bestaand Nederlands bankrekeningnummer zijn of bijvoorbeeld een Poolse Euro-rekening. Hierdoor heeft u geen rompslomp met het openen van een nieuw Nederlands bankrekeningnummer en kunt u volgens de WAS  eenvoudig de loonbetalingen uitvoeren.

30

% van de arbeidsmigranten in de agrosector is verzekerd via LTO Arbeidskracht

Ruim

2500

Europese werkzoekenden in de cv database van Seasonalwork.NL

Al meer dan

25

jaar de grootste payrollaanbieder
in de agrarische sector

26

opleidingen
afgestemd op uw specifieke wensen

Waar kunnen wij u mee helpen?

 *
 *
 *
 *
 *
 *

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd