Veranderingen zorgverzekeringen internationale werknemers in 2023

Per 1 januari 2023 veranderen er een aantal zaken in de zorgverzekering voor internationale werknemers.

Per 1 januari 2023 schaft de Rijksoverheid de collectiviteitskorting op de basisverzekering af

Met het afschaffen van de collectiviteitskorting was het de bedoeling dat de zorgpremie minder hard zou stijgen. Desondanks hebben de zorgverzekeraars de premies voor internationale werknemers flink laten stijgen.

Dit komt onder andere doordat zorgverzekeraars van de overheid dit jaar voor de groep ‘arbeidsmigranten’ minder financiële bijdrage (vereveningsbijdrage) uitgekeerd krijgen voor de verwachte zorgkosten. Daarnaast hebben de toenemende vraag naar zorg, de extra kosten vanwege Corona, de stijgende lonen in de zorg en de inflatie ook een effect op de hoogte van de premie. De zorgverzekeraars stellen de premie vast, LTO Arbeidskracht heeft hier geen invloed op. Om tegemoet te komen in de kosten van de zorgpremie hebben internationale werknemers de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen.

Inhoudelijke wijzigingen basiszorgverzekeringen 2023

 • Vergoeding NIPT
  Bij een medische indicatie betaal je vanaf 1 januari 2023 geen Eigen risico meer voor de NIPT test. De NIPT Wordt dan vergoed uit de basisverzekering. Heb je geen medische indicatie en wil je toch de NIPT doen? Dan betaal je tot 1 april 2023 zelf nog € 175. Vanaf 1 april 2023 wordt NIPT ook zonder medische indicatie vergoed en betaal je geen eigen risico.
 • Herstelzorg na Corona verlengd
  Heb je Corona gehad en nog steeds ernstige klachten? Dan kun je vergoedingen krijgen voor herstelzorg. Onder herstelzorg vallen fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie en diëtiek. Deze zorg wordt vergoed tot 1 augustus 2023.
 • Vitamine D uit de basisverzekering
  Je krijgt in 2023 geen vergoeding meer voor vitamine D uit de basisverzekering. Vitamine D kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Premies 2023 zorgcollectief LTO Arbeidskracht

Wilt u weten wat de premies voor 2023 zijn bij HollandZorg en Zilveren Kruis? Bekijk de dagpremies voor 2023: Dagpremies zorgverzekeringen 2023 bekend

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
 • Kostenbesparend op uw loonkosten
 • Ruim gevulde CV-bank
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Uw werknemers goed verzekerd