Zorgverzekeringen 2023… wat verandert er?

Afgelopen Prinsjesdag zijn de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt door het kabinet. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. De belangrijke veranderingen voor u op rijtje:

 • De nominale zorgpremie zal naar verwachting stijgen naar € 127 per jaar. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer € 10 per maand voor de basisverzekering.
 • Om deze verhoging tegemoet te komen, stijgt de zorgtoeslag met € 34 per maand.
 • De korting op de collectieve zorgverzekering verdwijnt. Collectieve zorgverzekeringen mogen wel blijven bestaan, maar mogen dan alleen nog korting geven op de aanvullende zorgverzekering.
 • Het eigen risico van € 385 blijft gelijk.
 • De contracten in de GGZ en wijkverpleging tussen zorgverleners en zorgverzekeraars worden verbeterd.
 • In het regeerakkoord 2021-2025 staan plannen om anticonceptie beter toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen en om de NIPT-test en 20-wekenecho gratis te maken.
 • Sinds juli 2022 is Immunotherapie met het kankermedicijn nivolumab toegevoegd aan de basisverzekering.

Dit verandert er in de basisverzekering

De vergoeding voor Paramedische Herstelzorg na COVID-19 is verlengd
Mensen die tijdens hun herstel na corona ernstige klachten of beperkingen hebben, kunnen gebruik maken van de vergoeding Herstelzorg na COVID-19. Deze vergoeding is eerder tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. En blijft nu tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering.

De vergoeding voor prenatale screening verandert
De vergoeding voor een combinatietest stopt. Hiervoor in de plaats komt de vergoeding van de NIPT. Met een medische indicatie voor NIPT betaalt u geen eigen risico.

De vergoeding voor voetzorg wordt uitgebreid
Voetzorg werd alleen vergoed als u diabetes heeft en daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 komt er ook een vergoeding bij andere aandoeningen- of door een medische behandeling met daarbij een verhoogd risico op een voetulcus.

Vergelijk uw persoonlijke zorgwensen

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de hoogte van de definitieve premie. Na de bekendmaking is het tijd om te vergelijken en eventueel over te stappen. Ook als u tevreden bent is het toch slim om de nieuwe verzekering goed te bekijken omdat deze elk jaar veranderd. Niet alleen de premie wijzigt, maar bijvoorbeeld ook aanvullende pakketten en de verzekeringsvoorwaarden.

Kijk wat er straks het beste bij uw persoonlijke zorgwensen of situatie past met de Agro+Zorg zorgvergelijker. De zorgvergelijker van Agro+Zorg wordt medio november 2022 aangepast voor het verzekeringsjaar 2023. Agro+Zorg is voor iedereen die in de agrarische sector werkt, uitgezonderd van tijdelijke internationale werknemers. Daarvoor heeft LTO Arbeidskracht een uniek zorgcollectief.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
 • Kostenbesparend op uw loonkosten
 • Ruim gevulde CV-bank
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Uw werknemers goed verzekerd