Zorgverzekering ook nodig voor tijdelijke werknemers in hardfruit

De ziekte van een internationale werknemer heeft fruitteler Johan Goud uit het Zeeuwse Waarde in het verleden veel geld gekost. Tegenwoordig regelt hij de zorgverzekering voor zijn internationale werknemers, die maar een paar weken komen werken, via LTO Arbeidskracht. ‘Het werkt prima.’

‘De fruitteelt zit me in het bloed’, zegt Johan Goud uit het Zeeuwse Waarde. ‘Als jonge jongen hielp ik al in het familiebedrijf van mijn ouders. Later hebben ze voor mijn oudere broer en mij een eigen boomgaard opgezet, waar we samen met mijn vader verantwoordelijk voor waren.’ De teler stond er alleen voor toen zijn vader overleed en zijn broer emigreerde naar Canada.

Nu is Goud ruim twintig jaar verder en nog steeds succesvol met de teelt van peren op zijn bedrijf van 17 hectare. In het verleden had hij ook appelbomen, maar daar is hij vanaf gestapt. ‘Nederland is een duur land voor appels, die je bijna overal ter wereld kunt telen. Voor peren hebben we hier in Zeeland een ideaal klimaat’, vindt hij.

Het hoofdras van het fruitteeltbedrijf is Conférence en daarnaast nog wat Doyenné du Comice en Beurré Alexander Lucas. ‘Het maakt je wel wat kwetsbaar dat je alle eieren onder één kip legt, maar aan de andere kant kun je je op die manier optimaal specialiseren’, zegt Goud. Hij verkoopt de peren ‘op hout’, dat wil zeggen dat een handelaar voor de sortering, de koeling en de verkoop zorgt. Hij hoeft de peren tijdens de oogst alleen in kisten te doen en kan zich zo volledig toeleggen op de teelt.

Johan Goude

Op het bedrijf zijn twee drukke periodes: van december tot maart bij het snoeien van de bomen en in augustus en september bij het plukken van de peren. Tijdens deze periodes huurt de fruitteler internationale werknemers in. In de winter zijn dat er vier, in de zomer heeft hij wel 28 mensen nodig. Goud: ‘We proberen zoveel mogelijk zelf te doen, maar in die periodes redden we dat niet.’

Meestal hebben werknemers de Poolse nationaliteit. De laatste jaren verschuift dit ook naar medewerkers die uit Roemenië komen. Voor de internationale werknemers moet van alles worden geregeld, zoals huisvesting, het aanvragen van een burgerservicenummer en het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering.

Nieuwsbrief

Een aantal jaren geleden las de fruitteler in een nieuwsbrief van LTO Arbeidskracht over hun zorgcollectief voor internationale medewerkers. ‘Collega-kwekers waren positief over de wijze waarop LTO Arbeidskracht hun de zorg voor de zorgverzekering uit handen neemt. Daarna heb ik me ook aangemeld.’

Jaren geleden had de ondernemer veel kosten toen een tijdelijke medewerker ziek werd en de zorgverzekering niet goed was geregeld. Hij beseft nu dat het voor alle partijen belangrijk is om dat van tevoren in orde te maken, zelfs als de medewerkers maar korte tijd in Nederland blijven en hun gegevens pas op de dag van aankomst bekend zijn.

Extra arbeidsvoorwaarde

Internationale werknemers zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als ze in Nederland komen werken, zegt Dehlia Thijssen, adviseur zorgverzekering en administratief medewerker bij LTO Arbeidskracht. ‘Werkgevers kunnen onze dienstverlening als extra arbeidsvoorwaarde aanbieden. Zij kunnen internationale werknemers laten weten dat ze alleen een handtekening hoeven te zetten om een zorgverzekering af te sluiten.’

Om te voorkomen dat de tijdelijke medewerkers niet weten waar ze voor tekenen, stelt LTO Arbeidskracht de formulieren in hun eigen taal ter beschikking.

Werkgevers kunnen LTO Arbeidskracht al vroeg inschakelen voor de zorgverzekering voor internationale medewerkers, ook als de werkperiode van korte duur is, zoals tijdens de oogst.

Burgerservicenummer

‘Voor het afsluiten van de verzekering hebben we een burgerservicenummer nodig, dus we vragen werkgevers om dat zo snel mogelijk aan te vragen bij het RNI-loket (loket voor niet-ingezetenen) van de gemeente als internationale werknemers korter dan vier maanden in Nederland komen werken. Daarmee kunnen wij bij HollandZorg en Zilveren Kruis direct een zorgverzekering voor hen afsluiten’, licht Thijssen toe.

Eventueel is het mogelijk om een voorlopig bewijs van verzekering aan te vragen als een werknemer zorg nodig heeft en de aanvraag voor een zorgverzekering nog in behandeling is. Maar ook daarvoor moet een burgerservicenummer bekend zijn.

Vingerknip

Goud is enthousiast over de dienstverlening van LTO Arbeidskracht rondom de zorgverzekeringen. ‘Je hoeft maar met je vingers te knippen en het is geregeld. Mijn Poolse medewerkers hoeven alleen maar een in het Pools opgesteld formulier te ondertekenen. Het werkt prima’, vindt hij.

Volgens de fruitteler is het handig dat de zorgverzekering zo gemakkelijk kan worden afgesloten. ‘Mijn vrouw heeft meestal contact met LTO Arbeidskracht via de mail of een kort telefoontje. Dat loopt hartstikke goed, want ze reageren dezelfde dag nog.’ Thijssen laat weten dat ze aan de telefoon bewust niet met een keuzemenu werken, maar altijd persoonlijk aan de lijn komen. ‘Ook de mail houden we dagelijks bij en filteren we op zaken die niet kunnen wachten.’

Service hoog in het vaandel

Bij LTO Arbeidskracht staat de service naar nieuwe en bestaande klanten hoog in het vaandel. Goud heeft er fijne ervaringen mee en hoopt er in de toekomst nog vaak gebruik van te kunnen maken.

Sinds kort werkt de fruitteler samen met zijn zoon in een vof en heeft het bedrijf ook een technische tak. Hij heeft zijn zoon altijd voorgehouden dat hij het beste een vak kon leren om iets achter de hand te hebben. Hij was al drie jaar zzp’er in het repareren en onderhouden van machines, maar werkte daarnaast veel in het fruitteeltbedrijf. Goud: ‘De vof biedt ons nieuwe kansen. Met twee onderdelen spreiden we de risico’s beter en ik heb een opvolger.’

• Meer weten over deze zorgverzekering? Klik dan hier voor meer informatie

Bron: Nieuwe Oogst

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd