Klant aan het woord. Zorgverzekering buitenlandse seizoenwerkers snel te regelen

Buitenlandse werknemers zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Seizoenarbeiders vinden het vaak lastig een zorgverzekering af te sluiten of zien de noodzaak hiervan niet in. Martens Asperges, met vestigingen in Noord-Limburg en in Apeldoorn, verzekert de medewerkers daarom via LTO Arbeidskracht.

Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor buitenlandse seizoenarbeiders. Ook als zij al een andere verzekering hebben die zorgkosten in Nederland vergoedt, zoals een Europese zorgverzekering of reisverzekering.

Als een buitenlandse werknemer geen Nederlandse zorgverzekering afsluit, loopt hij of zij het risico op een boete van het Zorginstituut Nederland. De eerste boete bedraagt 386,49 euro. Sluit de werknemer niet binnen drie maanden een Nederlandse zorgverzekering af dan krijgt hij een tweede boete van 386,49 euro. Gebeurt het dan nog niet, dan legt de overheid beslag op het loon van deze werknemer.

Los van deze wettelijke verplichting is het ook vanuit goed werkgeverschap verstandig om een zorgverzekering af te sluiten. Daar zijn enkele redenen voor. De kosten van zorg in Nederland zijn vaak veel hoger dan in het woonland van de werknemer. Daarnaast gelden zorgkosten niet alleen voor een ongeval binnen het bedrijf; ook buiten werktijd kan de werknemer zorg nodig hebben. Daar komt bij dat de praktijk leert dat de werkgever meestal moet opdraaien voor de financiële gevolgen van een onverzekerde werknemer.

Piek asperge-oogst

Werkgevers kunnen via LTO Arbeidskracht een zorgverzekering afsluiten voor buitenlandse werknemers. Martens Asperges in het Limburgse Tienray, met nevenvestigingen in Vierlingsbeek, Arcen en Apeldoorn, doet dit al jaren.

Bij Martens Asperges werken in de piek van de asperge-oogst zo’n 330 buitenlandse medewerkers. Dat begint ‘mondjesmaat’ in november, onder andere voor het klaarmaken van de aspergebedden en het leggen van folie, vertelt Chantal Hendrikx van Martens Asperges. Vanaf half februari groeit het aantal medewerkers elke week. Eerst voor het steken van de asperges in de kas, daarna van de asperges onder het tunnelfolie en van vanaf eind maart vraagt de oogst in de vollegrond alle aandacht.

Traditiegetrouw worden de laatste asperges gestoken op 24 juni. ‘Vanaf half juni tot en met de laatste week van juni is het hier een complete leegloop’, zegt Hendrikx.
Daarna loopt het oogstwerk soms nog een kleine week door met de groene asperges, maar dan is het seizoen over. In de maanden erna werken er minder dan tien tijdelijke buitenlandse werknemers bij het aspergebedrijf. Tot november, dan komt het nieuwe seizoen weer langzaam op gang.

Tot vorig jaar werkte Martens Asperges vrijwel alleen met tijdelijke Poolse medewerkers. ‘Maar het werd steeds moeilijker om die te vinden’, vertelt Hendrikx. Het bedrijf schakelde vorig jaar voor een deel over op Roemenen. Dat beviel goed. Daarom werken er dit jaar voor het eerst meer Roemeense dan Poolse medewerkers bij Martens Asperges.

Hendrikx is over de Roemeense medewerkers net zo tevreden als over de Poolse: ‘Het is hetzelfde als bij Polen in de beginfase; ze moeten nog wel wat zaken leren.’ Voor verreweg de grootste groep gaat het prima, al zijn er altijd wel eens ‘dingetjes’. Dat is onvermijdelijk bij zo’n groot aantal medewerkers, stelt Hendrikx. ‘Dan zitten er altijd wel medewerkers tussen waar je voortijdig afscheid van neemt. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo komen mensen soms met verkeerde verwachtingen naar Nederland. Soms is het werk hier te mooi voorgesteld.’

Snel en goed

Toen Hendrikx drie jaar geleden bij Martens Asperges kwam werken, werden de zorgverzekeringen voor de tijdelijke buitenlandse medewerkers al via LTO Arbeidskracht geregeld. Ze ziet geen enkele reden om dat te veranderen. ‘LTO Arbeidskracht heeft veel kennis in huis. Vooral omdat hun dienstverlening zich voortdurend uitbreidt in het verlengde van ondersteuning bij de inzet van seizoenarbeiders. Je kunt er altijd terecht voor vragen.’
Bovendien staat LTO Arbeidskracht open voor tips, heeft Hendrikx gemerkt. ‘Je loopt wel eens tegen dingetjes aan. Als je dat aankaart, pakken ze het goed op.’

Ook is ze goed te spreken over de efficiënte manier waarop nieuwe verzekerden kunnen worden aangemeld. Daar hecht ze sterk aan, want in de piekperiode moet soms in één week de verzekering voor tachtig nieuwe mensen geregeld worden. ‘Dan moet je niet eerst drie pagina’s formulieren hoeven in te vullen.’

Als medewerkers al eerder bij het bedrijf werkten, hoeven hun gegevens niet helemaal opnieuw ingevuld te worden. En als er veel medewerkers tegelijk verzekerd moeten worden, kan Hendrikx een Excelbestand downloaden via de website van LTO Arbeidskracht. Hierop kunnen de gegevens van de tijdelijke werknemers worden ingevuld. Vervolgens krijgt Hendrikx een formulier voor elke nieuwe verzekerde in diens eigen taal, waarop deze alleen nog een handtekening hoeft te zetten. De ingevulde formulieren kan ze uploaden naar de site van LTO Arbeidskracht.

Hendrikx is zeer te spreken over dit nieuwe systeem. ‘Het werkt snel en heel goed. Wij hoeven nu niet meer te mailen. Het is vooral in piekperiodes erg prettig dat het nu zo snel kan.’ Over de communicatie met LTO Arbeidskracht zegt Hendrikx: ‘De lijntjes zijn kort. Zij kennen ons en wij kennen hen. We zijn gewoon tevreden!’

Voordelen LTO Arbeidskracht

Top 5 redenen om de zorgverzekering voor uw buitenlandse seizoenarbeiders via LTO Arbeidskracht af te sluiten:
1. U mag de premie inhouden op het wettelijk minimumloon van uw werknemer
2. Uw werknemer betaalt een extra lage dagpremie
3. Uw werknemer betaalt geen verplicht eigen risico
4. Eenvoudig aan- en afmelden via Digitaal Loket
5. Gratis aanvraag zorgtoeslag

Bron: Nieuwe Oogst

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd