Zorgverzekering 2021: de belangrijkste wijzigingen

Dinsdag 15 september was het Prinsjesdag. Het Kabinet heeft de plannen gepresenteerd voor 2021, zo ook de veranderingen wat betreft zorgverzekeringen.

De zorgverzekering wordt in 2021 duurder

De verwachting is dat de zorgpremie stijgt met 59 euro per jaar. Dat is iets minder dan 5 euro per maand. Dit gaat om de ‘nominale premie‘ die bekend werd op 15 september. De nominale premie is een indicatie: zorgverzekeraars bepalen zelf de daadwerkelijke premie. De premies voor 2021 worden uiterlijk op 12 november 2020 bekendgemaakt.

Veranderingen in de basisdekking

De overheid bepaalt jaarlijks de inhoud van de basisverzekering. De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en vergoedt de belangrijkste zorg, bijvoorbeeld voor de huisarts en het ziekenhuis. Er verandert ieder jaar wel iets aan de inhoud van dit pakket. Voor 2021 zijn de volgende wijzigingen aan de basisverzekering bekend:

​Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
Vanaf 2021 vergoedt de basisverzekering de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tot die tijd is daar een subsidieregeling voor.

Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker
Vanaf 16 april 2020 vergoedt de basisverzekering het medicijn olaparib (merk Lynparza) tegen eierstokkanker. Vanaf 1 mei 2020 wordt ook het medicijn axicabtagene ciloleucel (merk Yescarta) tegen lymfeklierkanker opgenomen in het basispakket. Ook in 2021 worden beide medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering.

​Herstelzorg na corona
De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Dat heeft minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) in een kamerbrief bekend gemaakt. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt vanaf 18 juli 2020 voor minimaal een jaar.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt naar maximaal 1.294 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden. Dat is 44 euro meer dan nu. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt het maximale jaarbedrag met 99 euro naar 2.496 euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd