WAB grote stap terug voor seizoenswerk

De WAB is voor seizoenswerk een grote stap achteruit. Met deze wet moet de balans op de arbeidsmarkt worden hersteld door vaste contracten goedkoper te maken en tijdelijke contracten juist duurder. Vooral werkgevers met seizoenswerk worden keihard geraakt door een forse kostenstijging vanaf 2020. LTO Nederland vindt het uitermate teleurstellend dat haar praktische voorstellen niet door de Eerste Kamer zijn omarmd en dat zij vandaag ingestemd heeft met dit wetsvoorstel.

Vanaf het eerste moment is LTO Nederland kritisch geweest op met name de gevolgen van de WAB voor seizoenswerk. Bedrijven met seizoenswerk worden enkel en alleen maar op kosten gejaagd. “Hoe goed bedoeld ook. Ondernemers worden straks met een hogere ww-premie én transitievergoeding vanaf dag 1 gestraft als zij seizoenswerk aanbieden, wat per definitie vanwege de natuurlijke en klimatologische omstandigheden tijdelijk is” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. LTO Nederland heeft de Eerste Kamer praktische voorstellen gedaan om de WAB aan te passen voor werkgevers met seizoenswerk, maar de politieke wil ontbrak om deze te omarmen. Wel zal de impact van de WAB op seizoenswerk in beeld worden gebracht en moet Minister Koolmees in gesprek met de agrarische sector. Voorzitter Calon: “Natuurlijk gaan we het gesprek met de Minister aan. Onze inzet blijft onverminderd groot om tot oplossingen te komen voor seizoenswerk.”

Een pluspunt van de WAB is dat de hoge ww-premie niet gaat gelden voor jongeren onder 21 jaar met een bijbaan van maximaal 12 uur per week. Ook biedt de aanpassing van de ketenregeling naar 3 jaar flexibiliteit. De introductie van de nieuwe cumulatiegrond bij ontslag komt vooral tegemoet aan de praktische knelpunten van veel ondernemers. LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland hebben deze aanpassingen al eerder in de Tweede Kamer voor elkaar gekregen.

Met de WAB wordt een groot pakket aan nieuwe maatregelen genomen die fors ingrijpt op de dynamiek op de arbeidsmarkt en invloed heeft op de continuïteit van bedrijven. Voorzitter Calon: “Bedrijven hebben juist flexibiliteit nodig en moeten zich snel kunnen aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden. De WAB biedt daarom geen oplossing voor de belangrijke uitdagingen op de arbeidsmarkt van nu en straks.”

Bron: LTO Nederland

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd