Vluchtelingen zonder erkende identiteitsbewijzen

Een betaaldienstverlener in de EU moet iedere nieuwe rekeninghouder zorgvuldig identificeren en controleren, op grond van een officieel door de EU erkend en geldig identiteitsbewijs. Voor Oekraïners die onder normale omstandigheden rechtmatig in de EU verblijven is dat een geldig digitaal uitleesbaar Engelstalig paspoort met biometrische gegevens (met gedigitaliseerde pasfoto en vingerafdruk).

De omstandigheden in Oekraïne zijn nu echter verre van normaal en sommige volwassen vluchtelingen uit dat land die in Nederland een betaalrekening willen openen, blijken niet over het juiste paspoort te beschikken of de geldigheid is verlopen. Die vluchtelingen konden daardoor aanvankelijk geen betaalrekening openen. Veel betaaldienstverleners hebben inmiddels echter hun toelatingsprocessen voor nieuwe rekeninghouders kunnen uitbreiden voor aanvullende identiteitsbewijzen uit Oekraïne.

Geldig afwijkend paspoort of binnenlandse identiteitskaart

Bij de meeste betaaldienstverleners kunnen Oekraïense vluchtelingen inmiddels terecht met een geldig Engelstalig paspoort zónder biometrische gegevens of met een geldige Engelstalige binnenlandse identiteitskaart die een zogeheten RFID-chip bevat.

Bij sommige aanbieders kan dat niet op afstand (niet online) en moet de aanvrager daarvoor zelf naar een kantoor van de betaaldienstverlener.

Geldige binnenlandse identiteitskaart zonder RFID-chip

Bij Bitsafe en bunq kunnen Oekraïners online terecht met een geldige Engelstalige binnenlandse identiteitskaart zónder RFID-chip.

NB: Bij deze twee aanbieders kan dat alleen via een mobiele app op een moderne smartphone.

Geldig Oekraïens rijbewijs

Bij Bitsafe kan een vluchteling via een mobiele app op een moderne smartphone ook een betaalrekening aanvragen met alleen een geldig Oekraïens rijbewijs, mét RFID-chip.

Verlopen paspoort of Cyrillisch paspoort

Een vluchteling met een verlopen Oekraïens paspoort dat door een Oekraïense ambassade is verlengd of een paspoort dat alleen in het Cyrillisch is geschreven, in combinatie met een officiële recente identiteitsverklaring van de Oekraïense ambassade, kan mogelijk bij bunq een betaalrekening openen. Bunq kan dit voorlopig alleen op kleine schaal ondersteunen, in nauwe samenwerking met een beperkt aantal gemeenten.

De aanvrager moet zich hiervoor persoonlijk met al zijn papieren melden bij het mobiele bunq-team dat langs een aantal gemeenten reist. De locaties en data waarop het bunq-team aanwezig is, worden met die gemeenten afgestemd en ter plekke bekendgemaakt.

NB: Na het verstrekken van een betaalrekening kan bij bunq alleen worden gebankierd via een mobiele app op een moderne smartphone.

Oekraïense verblijfsvergunning met paspoort uit een ander land

Rabobank biedt de mogelijkheid om persoonlijk bij een Rabobank-kantoor een betaalrekening te openen met een paspoort uit een ander land buiten de EU, in combinatie met een Oekraïense verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022. Dat was de dag dat Oekraïne door Rusland werd aangevallen. Zo kunnen bijvoorbeeld gevluchte buitenlandse inwoners van Oekraïne ook een Nederlandse betaalrekening krijgen.

Op termijn: Nederlands persoonsbewijs voor Oekraïners

De Nederlandse overheid werkt aan een speciaal persoonsbewijs voor Oekraïense vluchtelingen zonder erkende en geldige identiteitsbewijzen. Naar verwachting kunnen ze daarmee op termijn bij nagenoeg alle Nederlandse betaaldienstverleners een betaalrekening openen.

Bron: Betaalvereniging

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd