Tijdige ontvangst van BSN voor internationale werknemers: waar moet u op letten?

Om in Nederland te kunnen werken en loon te kunnen ontvangen, moeten buitenlandse werknemers een burgerservicenummer (BSN) hebben. Om de BSN op tijd te ontvangen, moet u als werkgever op een paar dingen letten. In dit artikel praten wij u bij en krijgt u een aantal tips.

Langer of korter dan vier maanden?
Verblijft een werknemer minder dan vier maanden in Nederland? Dan moet het BSN persoonlijk worden aangevraagd bij één van de 19 RNI-gemeenten in Nederland. Voor een verblijf lánger dan vier maanden is inschrijving in het Basis Registratie Personen (BRP) nodig, waarvoor de internationale werknemer zich ook persoonlijk bij de gemeente moet melden.

Langere wachttijden bij RNI-loketten
We adviseren werkgevers om de aanvraag voor een BSN voor internationale werknemers op tijd in gang te zetten. De beperkte capaciteit bij de RNI-loketten – vooral tijdens drukke periodes en vakanties – kan leiden tot langere wachttijden. Daarnaast is het belangrijk om proactief afspraken te plannen en na te komen, zodat de loketten hun capaciteit zo goed mogelijk kunnen benutten.

Houd rekening met het volgende:

 • Plan ruim van tevoren afspraken in bij een RNI-loket, bij voorkeur telefonisch als de online beschikbaarheid beperkt is.
 • Is het niet mogelijk is om tijdig een afspraak in te plannen bij het dichtstbijzijnde RNI-loket? Probeer dan een afspraak te maken bij een nabijgelegen RNI-loket. In Venlo is een XXL-loket gevestigd waar dagelijks afspreken mogelijk is.

Daarnaast zijn er enkele aandachtspunten:

 • Elke werknemer die een BSN nodig heeft, moet zich persoonlijk identificeren bij een RNI-loket.
 • Het is van belang dat werknemers Nederlands of Engels spreken; anders is een begeleider of tolk noodzakelijk.
 • Laat werknemers zich online vooraf inschrijven via de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voor een snellere afhandeling bij het RNI-loket.
 • Zorg ervoor dat werknemers een geldig reisdocument (ID-kaart of paspoort) bij zich hebben.
 • Bij het inschrijven in de RNI worden mensen zorgvuldig geïdentificeerd om fraude te voorkomen. Inschrijving is niet mogelijk met een rijbewijs of een verblijfsvergunning. Het reisdocument moet in goede staat zijn en de foto moet goed gelijkend zijn. Een beschadigde ID-kaart wordt niet geaccepteerd.
 • Het inschrijven zelf duurt zo’n 10 tot 15 minuten per persoon. De ingeschrevene krijgt direct een brief mee met daarin het BSN.
 • Geef het tijdig door als een afspraak niet doorgaat of als er minder mensen komen dan afgesproken.

Al eerder in Nederland gewerkt?
Tot slot, werknemers die eerder in Nederland hebben gewerkt, zijn mogelijk al ingeschreven in de RNI en hebben al een BSN, dat levenslang geldig blijft. In geval van vergeten BSN kan tegen betaling een uittreksel worden verkregen bij een RNI-loket.

Meer informatie
Hopelijk biedt deze informatie duidelijkheid en ondersteuning bij het verkrijgen van een BSN voor internationale werknemers. Wilt u meer weten? U kunt altijd bellen met onze helpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
 • Kostenbesparend op uw loonkosten
 • Ruim gevulde CV-bank
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Uw werknemers goed verzekerd