Nog geen oplossing voor QR-code internationale werknemers zonder DigiD

Ondanks vele gesprekken met het ministerie van VWS en GGD GHOR is er op dit moment nog steeds geen landelijke oplossing voor internationale werknemers die geen DigiD hebben en daardoor geen coronatoegangsbewijs kunnen aanvragen. De noodzaak om dit probleem snel aan te pakken neemt toe, omdat het coronatoegangsbewijs steeds breder wordt toegepast. LTO Nederland blijft zich inzetten voor een oplossing buiten de DigiD om.

Het probleem betreft specifiek internationale werknemers die gevaccineerd zijn of zich willen laten vaccineren, maar geen DigiD hebben. Hierdoor kunnen zij ook geen QR-code in de CoronaCheck-app aanmaken. Deze groep werknemers staat niet in de BRP ingeschreven, waardoor zij ook geen DigiD per post kunnen aanvragen. Aangezien de DigiD-loketten in het land op dit moment te kampen hebben met capaciteitstekorten biedt het aanvragen hier ook geen snelle oplossing.

LTO blijft aandacht vragen bij het ministerie van VWS en de GGD GHOR voor de problematiek en blijft druk zetten om een landelijke oplossing buiten de DigiD uit te rollen. Een concrete oplossing is dat GGD locaties “handmatig” een QR-code kunnen verstrekken. Een aantal regio’s werkt al mee aan deze oplossing. Er is goede hoop dat deze route binnenkort ook landelijk wordt uitgerold.

Andere situaties

Naast de groep die hierboven staat beschreven, zijn er natuurlijk ook situaties waar het verstrekken van een QR-code en coronabewijzen wél goed loopt. Hieronder een aantal meest voorkomende voorbeelden van deze situaties:

 • Situatie: Alle vaccinaties zijn in Nederland gekregen, en ingeschreven in BRP.
  Zet de QR-code met DigiD in de CoronaCheck-app.
  Geen DigiD? Vraag deze alsnog aan via deze website (Engels mogelijk).
 • Situatie: Alle vaccinaties zijn gegeven in het thuisland.
  Het coronabewijs wordt verstrekt door het land dat de vaccinatie heeft toegediend.
 • Situatie: Eerste vaccinatie gekregen in het thuisland, tweede vaccinatie in Nederland gekregen en ingeschreven in BRP.
  Geef bij de GGD aan dat de eerste prik in het buitenland is gezet. Na de tweede prik in Nederland kan de QR-code met DigiD in de CoronaCheck-app worden gezet.
  Geen DigiD? Vraag deze alsnog aan via deze website (Engels mogelijk).
 • Situatie: Eerste vaccinatie gekregen in Nederland, tweede vaccinatie in het thuisland gekregen en ingeschreven in BRP.
  Het coronabewijs wordt verstrekt door het land dat de vaccinatie heeft toegediend.

Meer weten over vaccineren van internationale werknemers? Kijk op de site van de Werkgeverslijn

Bron: LTO Nederland

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
 • Kostenbesparend op uw loonkosten
 • Ruim gevulde CV-bank
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Uw werknemers goed verzekerd