Nederland is populair bij werkzoekenden uit EU-landen

Seasonalwork.NL van LTO Arbeidskracht is zowel vacaturebank voor Nederlandse agrarische werkgevers als cv-database voor werkzoekenden uit EU-landen. De website die is ontwikkeld in overleg met werkgevers en werknemers, zorgt voor veilig en betrouwbaar werk en dat heeft al veel geslaagde matches opgeleverd.

TO Arbeidskracht, onderdeel van LTO Bedrijven, helpt werkgevers in de agrarische sector om invulling te geven aan ‘goed werkgeverschap’. Eén van de middelen daarvoor is het platform Seasonalwork.NL. Dat is zowel een vacaturebank voor werkgevers als een cv-database voor werkzoekenden in EU-landen.

‘Nederlandse boeren en tuinders kunnen op het platform vacatures plaatsen, die Seasonalwork.NL vertaalt in het Pools, Roemeens, Engels en Oekraïens’, legt Maria Custers van LTO Arbeidskracht uit. ‘En Europese werkzoekenden kunnen hun cv achterlaten in hun eigen taal. Seasonalwork.NL is geen uitzendbureau, want werkgevers kunnen zelf geschikte kandidaten selecteren en dienen zelf contact met hen op te nemen.’

Custers vertelt dat de basis voor Seasonalwork.NL is gelegd in de tijd dat voor internationale seizoenarbeiders nog tewerkstellingsvergunningen nodig waren. Nadat in 2004 tien nieuwe landen waren toegelaten tot de EU, was dat niet meer aan de orde. Maar veel werkgevers vonden het wel prettig dat zij zonder uitzendbureau zelf Europees personeel konden zoeken. De eerste website was volgens Custers niet te vergelijken met de huidige, omdat gebruikers alles handmatig in moesten voeren, waardoor de administratie veel tijd kostte en veel bedrijfsgegevens zichtbaar waren.

Er zijn zelfs werkgevers die vacatures on hold hebben gezet, omdat ze te veel reacties kregen.

Goed werkgeverschap

De huidige website van Seasonalwork.NL en de bijbehorende backoffice zijn volledig geautomatiseerd. ‘Het is een zeer professionele website, die we in overleg met werkgevers en werknemers hebben ontwikkeld’, zegt Custers. ‘We hebben ons best gedaan om het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken.’

Werkgevers kunnen nu in een eigen, beveiligde omgeving op zoek gaan in de cv-database en selecteren op bepaalde velden, zoals ‘werkervaring’ of ‘moedertaal’. Ook kunnen werkgevers standaardteksten voor vacatures aanpassen aan hun persoonlijke wensen en een automatisch antwoord versturen bij een afwijzing van een sollicitant.

Werkgevers kunnen kiezen uit abonnementen voor één maand, drie maanden of zes maanden, afhankelijk van het soort werk dat zij te bieden hebben. Leden van LTO en gerelateerde organisaties betalen daarvoor respectievelijk 435, 510 of 610 euro. Niet-leden zijn ook welkom, maar betalen 100 euro meer per abonnement. Indien gewenst, kunnen ondernemers tegen een meerprijs ook een premiumabonnement nemen, waarmee op allerlei manieren meer aandacht wordt gevraagd voor de vacatures. Custers geeft aan dat werkgevers zelf de communicatie met sollicitanten verzorgen door hen te bellen of te mailen.

Werkzoekenden uit EU-landen kunnen zich gratis inschrijven op Seasonalwork.NL. Zij kunnen hun cv plaatsen, solliciteren op vacatures en informatie lezen over werken in de agrarische sector in Nederland, en dat alles in hun eigen taal. In de cv-database zijn zo’n 3.000 werkzoekenden te vinden.

Eén van de succesfactoren voor Seasonalwork.NL is dat het platform betrouwbaar en veilig werk in de agrarische sector aanbiedt. De medewerkers controleren altijd of een werkgever waar kan maken wat hij belooft en ze stellen alles in het werk om leden van de LTO’s te helpen bij het vinden van personeel. Daarom werkt LTO Arbeidskracht onder andere de samen met Eures, een Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling. ‘De openstaande vacatures worden doorgestuurd naar het hele Eures Network door Eures Nederland’, zegt Custers. ‘Zij zorgen voor de promotie in andere landen.’ Ze benadrukt dat LTO Arbeidskracht bij Eures laat zien dat werk in de Nederlandse agrarische sector veilig en legaal is en dat goed werkgeverschap hoog in het vaandel staat.

Innovatie

Vanuit haar jarenlange ervaring weet Custers dat de klanten van Seasonalwork.NL zich houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving, bijvoorbeeld wat betreft cao’s en beloning, en dat zij zorgdragen voor goede huisvesting. Seasonalwork.NL wil al het mogelijke doen om voor zijn klanten een betrouwbare partner te zijn. LTO Arbeidskracht heeft bijvoorbeeld regelmatig overleg met Eures Nederland om informatie en handige tips uit te wisselen en met elkaar te bespreken wat voor wederzijdse wensen er zijn. Ook versturen zij een nieuwsbrief voor Europese werkzoekenden.

Maria Custers, LTO Arbeidskracht
Maria Custers, LTO Arbeidskracht. Foto: Moments by Hester

LTO Arbeidskracht heeft dit jaar voor de tweede keer een bijeenkomst in Nederland georganiseerd voor Eures-consulenten uit acht Europese landen. Onderdeel daarvan was een bezoek aan een plantenkwekerij met veel internationale werknemers, waar de consulenten alle mogelijke vragen mochten stellen. ‘We hebben hen laten zien dat we hier een hoog ontwikkelde agrarische sector hebben en dat bijvoorbeeld de glastuinbouw veel aan innovatie doet.’ Dat betekent dat internationale medewerkers niet alleen aan het werk kunnen bij activiteiten als fruit plukken of asperges steken, maar ook in functies het hele jaar door, bijvoorbeeld in een champignonkwekerij of in de kas in een plantenkwekerij.

Volgens Custers is Nederland een populaire werkbestemming voor werkzoekenden uit EU-landen, vooral door de relatief hoge lonen. Ze benadrukt wel dat het belangrijk is om positieve verhalen te blijven delen in het Euregionale netwerk, omdat het imago van de Nederlandse agrarische sector soms een knauw krijgt door ongewenste situaties die zich incidenteel voordoen. Toch ziet zij dit jaar een opleving van het aantal, met name Poolse, sollicitanten op Seasonalwork.NL, wat zij toeschrijft aan de inflatie in hun eigen land. ‘Er zijn zelfs werkgevers die vacatures on hold hebben gezet, omdat ze te veel reacties kregen.’

Seasonalwork.NL wint ‘Good Practice Award’ in Bratislava

Op 20 juni vond in Bratislava een conferentie plaats van de European Labour Authority (ELA). Die ziet toe op de handhaving van de EU-regels voor arbeidsmobiliteit en sociale zekerheid, zodat burgers en bedrijven optimaal gebruik kunnen maken van het recht van vrij verkeer. Bij de uitreiking van de ‘Good Practice Awards’ van ELA is Seasonalwork.NL in de prijzen gevallen in de categorie ‘seizoenarbeid’. De Slowaakse Eures-consulent Zuzana Kubovicová had het project voor de nominatie aangedragen, vanwege de goede samenwerking die zij ervaart met LTO Arbeidskracht en Eures Nederland. ‘Ik werk al vijf jaar naar volle tevredenheid samen met LTO Arbeidskracht. Het is een heel professionele organisatie, die altijd bereid is om me te helpen als ik iets niet weet. En de meeste Nederlandse agrarische werkgevers zetten in hun vacatureteksten alle informatie die Slowaakse werkzoekenden nodig hebben.’

Ga voor meer informatie naar www.seasonalwork.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd