LTO Arbeidskracht blijft ijveren voor genoeg goed personeel

De agrarische sector heeft te maken met uitdagingen als de energiecrisis, personeelstekorten en woningkrapte. LTO Arbeidskracht ondersteunt agrarische bedrijven in deze woelige tijden.

Directeur Yvonne van de Ven legt uit dat de energiecrisis vooral in de glastuinbouw gevoelige klappen uitdeelt, waardoor tuinders voor grote dilemma’s staan: stoppen ze met hun bedrijf of leggen ze de productie in de wintermaanden stil? Dergelijke beslissingen betekenen dat ze hun flexibele arbeidskrachten al dan niet tijdelijk moeten ontslaan, terwijl de tuinbouw in het voorjaar weer ‘handjes’ nodig heeft.

Agrarische vacaturebank en cv-database

Om te zorgen dat internationale werknemers voor de agrarische sector behouden blijven en niet uitstromen naar bijvoorbeeld logistieke centra of de detailhandel, kunnen werkgevers hun personeel attenderen op Seasonalwork.NL, de agrarische vacaturebank en cv-database van LTO Arbeidskracht. Daarin kunnen in de land- en tuinbouw geïnteresseerde arbeidskrachten uit EU-landen hun cv uploaden, terwijl werkgevers hun vacatures erin kunnen zetten.

Van de Ven: ‘Seasonalwork.NL is een succesvolle tool om vooral productiepersoneel te vinden. De werkgever dient zich er wel bewust van te zijn dat de markt is veranderd en dat hij uit zijn luie stoel moet komen om actief potentiële arbeidskrachten te benaderen. De tijd is voorbij dat er met één telefoontje tien kandidaten op de stoep stonden.’

In zo’n krappe arbeidsmarkt is het zaak om aandacht te besteden aan goed werkgeverschap om te zorgen dat tijdelijke medewerkers tevreden zijn en blijven. ‘Met kleine dingetjes lukt het vaak om medewerkers gemotiveerd te houden en aan je te binden’, zegt Van de Ven.

Huisvesting

De agrarische sector heeft in haar ogen het geluk dat er vaak ruimte is om medewerkers op het eigen bedrijf te huisvesten. ‘Een goede woning is voor hen net zo belangrijk als voor jou om te ontspannen, uit te rusten en te slapen. Internationale werknemers werken vaak hard, in weer en wind, en hebben alles in de steek gelaten om bij jou te komen werken.’

Bedrijven moeten volgens Van de Ven alles uit de kast halen om aan voldoende personeel te komen. Een van de tools daarvoor is Seasonalwork.NL met een database van 2.500 cv’s van werknemers uit verschillende Europese landen. De vacaturebank van LTO Arbeidskracht werkt samen met Eures, het Europese netwerk voor arbeidsbemiddeling.

‘In het kader van deze samenwerking is Seasonalwork.NL genomineerd door de European Labour Authority als voorbeeldproject voor de uitwisseling van internationale werknemers in de Europese Unie’, zegt Van de Ven. ‘Het is een best practice rond goed werkgeverschap die in Europa een enorm positieve uitstraling heeft. We doen ons best om zo aan kwalitatief goed en gemotiveerd personeel te komen.’

Collectieve zorgverzekeringen

Ook voor Nederlandse arbeidskrachten die vast in dienst zijn, wil LTO Arbeidskracht van toegevoegde waarde zijn door vanuit de tak Agro+Zorg collectieve zorgverzekeringen aan te bieden.

‘Vanuit de overheid is besloten om de collectiviteitskorting vanaf 1 januari 2023 af te schaffen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar manieren om het zorgverzekeringspakket zonder korting op de basisverzekering aantrekkelijk te houden voor medewerkers in de agrarische sector’, legt Van de Ven uit. ‘De korting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan en wordt in sommige gevallen verhoogd.’

Nieuwe premies

Samen met de verzekeringsmaatschappijen Zilveren Kruis, CZ en VGZ heeft LTO Arbeidskracht geprobeerd om de toegevoegde waarde van de collectieve verzekering te handhaven voor zowel de werknemers als hun gezinsleden. De verzekeraars maken de nieuwe premies op zaterdag 12 november bekend en Van de Ven raadt de leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB aan om het nieuws hierover in Nieuwe Oogst en in de nieuwsbrieven van de regionale LTO-afdelingen in de gaten te houden.

De directeur van LTO Arbeidskracht voegt daaraan toe dat de adviseurs van Agro+Zorg agrarisch ondernemers en hun werknemers kunnen helpen bij het kiezen van een pakket dat het beste past bij hun specifieke situatie. ‘We zijn ervan overtuigd dat het aanbod aantrekkelijk blijft ondanks dat de korting op de basisverzekering verdwijnt.’ Meer informatie over de zorgverzekeringen is te vinden op agropluszorg.nl.

Internationale werknemers

Naast de zorgverzekering voor Nederlandse werknemers heeft LTO Arbeidskracht een aantrekkelijke en voordelige verplichte zorgverzekering voor internationale werknemers in haar portefeuille, in samenwerking met HollandZorg en Zilveren Kruis. Op ltoarbeidskracht.nl kunnen werkgevers deze snel en eenvoudig afsluiten. Ook het aanvragen van zorgtoeslag voor medewerkers kan LTO Arbeidskracht verzorgen.

‘Deze service blijven we bieden en we blijven onze diensten verder ontwikkelen, ook in andere arbeidsgerelateerde projecten’, zegt Van de Ven. Daarvoor staat haar organisatie in nauw contact met beleidsmedewerkers van onder andere LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland en andere relevante partijen binnen het dossier arbeid.

Praktische zaken voor medewerkers van agrarisch ondernemers

LTO Arbeidskracht, een dochteronderneming van LTO Bedrijven, regelt praktische arbeidszaken voor de medewerkers van agrarisch ondernemers, zodat die zich volledig kunnen richten op hun primaire bedrijfsproces. Op basis van de input van de gebruikers wordt de dienstverlening continu geoptimaliseerd en aangevuld met nieuwe producten en diensten die het agrarisch ondernemers eenvoudiger maakt, terwijl daarbij de werknemer centraal staat. Het huidige pakket bestaat uit collectieve zorgverzekeringen voor nationale en internationale werknemers, een vacaturebank met cv-database, opleiding en scholing en uitzenddienstverlening. LTO Arbeidskracht is bereikbaar via (088) 4724200 en info@ltoarbeidskracht.nl.

Bron: Nieuwe Oogst

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd