Goed werkgeverschap in de agrarische sector: waar moet u op letten?

Als een van de grootste werkgevers in Nederland, heeft de agrarische sector werkzoekenden veel te bieden. Maar met de unieke uitdagingen die horen bij seizoensgebonden werk én de behoefte aan zowel vast als tijdelijk personeel, is het cruciaal om als werkgever te streven naar goed werkgeverschap. LTO Nederland helpt u daarbij. Wij bieden ondersteuning en richtlijnen aan al onze leden. In dit blog delen we enkele tips en tricks om goed werkgeverschap binnen de agrarische sector te bevorderen.

Investeer in uw personeel
Het is van vitaal belang om te investeren in het aantrekken, behouden en ontzorgen van gekwalificeerd personeel. Dit betekent niet alleen een eerlijk loon bieden, maar ook zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, passende huisvesting voor seizoenswerkers én mogelijkheden voor training en ontwikkeling.

Creëer een veilige werkomgeving
Veiligheid op de werkplek moet altijd een prioriteit zijn. Zorg voor de nodige trainingen en voorzieningen om ongevallen te voorkomen. Dit omvat ook het bieden van persoonlijke beschermingsmiddelen en het naleven van de relevante veiligheidsvoorschriften.

Stimuleer duurzame inzetbaarheid
Een gezonde werknemer is een productieve werknemer. Stimuleer daarom duurzame inzetbaarheid door het bevorderen van een gezonde levensstijl onder uw werknemers. Bied mogelijkheden voor gezondheidszorg, toegang tot sportfaciliteiten en programma’s voor stressbeheersing.

Zorg voor flexibiliteit en stabiliteit
Voor veel agrarische bedrijven zijn seizoenswerkers essentieel. Zorg voor een balans tussen flexibiliteit en stabiliteit door vaste contracten aan te bieden waar mogelijk, maar ook ruimte te laten voor tijdelijke arbeid tijdens piekperiodes.

Stimuleer vrouwelijk leiderschap
Een specifiek voorbeeld van investeren in uw personeel, is het stimuleren van vrouwelijk leiderschap binnen uw bedrijf. Moedig vrouwen bijvoorbeeld aan om deel te nemen aan bestuurlijke functies en biedt mogelijkheden voor training en ontwikkeling. Wilt u meer weten? LTO Vrouw en bedrijf biedt ondersteuning en netwerkmogelijkheden voor vrouwen in de land- en tuinbouwsector.

Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving
Als werkgever in de agrarische sector is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving met betrekking tot arbeid. Wilt u zeker weten dat uw bedrijf voldoet aan alle relevante en actuele voorschriften? LTO Arbeidskracht staat voor u klaar met ondersteuning en advies.

Door deze tips en tricks toe te passen, kunt u als werkgever in de agrarische sector een positieve bijdrage leveren aan goed werkgeverschap. Niet alleen draagt dit bij aan de tevredenheid en productiviteit van uw werknemers, maar het versterkt ook de reputatie van uw bedrijf als een ethische en verantwoordelijke werkgever in de sector.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over goed werkgeverschap? Dan kunt u altijd terecht bij LTO Arbeidskracht. Samen zorgen we voor een bloeiende en duurzame agrarische sector waarin zowel werkgevers als werknemers zich fijn voelen én goed kunnen werken.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd