Gemotiveerde seizoenswerkers snel vinden via database

Het is voor ondernemers steeds moeilijker om tijdelijk personeel te vinden. Daarom maken steeds meer agrarische ondernemers gebruik van de online cv-bank van Seasonalwork.NL. Op die manier kunnen ze gericht naar gemotiveerde medewerkers uit heel Europa zoeken. 

‘De sector geeft op dit moment een duidelijk signaal af dat het steeds moeilijker wordt om aan tijdelijk personeel te komen’, zegt Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht, waarvan Seasonalwork.NL onderdeel is. ‘Maar we zien nog niet dat seizoenswerkers massaal wegblijven. De databank van Seasonalwork.NL is nu goed gevuld met gemotiveerde werkzoekenden.’

Van de Ven constateert dat steeds meer agrarisch werkgevers de Europese databank met werkzoekenden weten te vinden. Ook de ondernemers die voorheen alleen uit de voor hen bekende netwerken putten.

Die toenemende belangstelling in Seasonalwork.NL komt in een periode waarin Nederlandse agrarische werkgevers steeds meer moeten opboksen tegen andere sectoren, waarin ook massaal gebruikt wordt gemaakt van arbeidsmigranten. Bovendien is het voor werkzoekenden uit Midden- en Oost-Europa nu aantrekkelijker om in Duitsland te werken, sinds ook daar een minimumloon betaald moet worden. Dat geeft hen de kans om dichter bij huis meer te verdienen dan voorheen.

Ondanks die toegenomen concurrentie zijn er nog voldoende tijdelijke medewerkers te vinden, stelt Van de Ven. Via Seasonalwork.NL kan dat heel gericht. Via die website komen Nederlandse agrarische ondernemers namelijk rechtstreeks in contact met werkzoekenden uit heel Europa.

Goede informatie vooraf

Die werkzoekenden zoeken gericht werk in de agrarische sector. ‘Ze weten wat voor werk ze moeten doen en dat ze bijvoorbeeld ook bij regen wel eens moeten doorwerken’, legt Van de Ven uit. ‘We proberen ze voordat ze naar Nederland komen zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat er geen verrassingen achteraf ontstaan.’ Zo staat op de website alle benodigde informatie over werken en wonen in Nederland, vertaald naar het Pools, Roemeens en Engels.

De werkzoekenden worden bovendien begeleid bij het invullen van hun cv op de databank. Van de Ven: ‘Inwoners uit landen in Midden- en Oost-Europa zijn niet zo bekend met het schrijven van een cv. Wij stimuleren werkzoekenden daarom om een cv op te stellen, zodat werkgevers gelijk zien welke opleiding en werkervaring ze hebben. Dat helpt werkgevers om de juiste mensen te zoeken.’

Werkzoekenden die in de databank staan, krijgen elke drie maanden de vraag of ze nog beschikbaar zijn. Er staan dus vrijwel geen mensen in de cv-bank die niet meer beschikbaar zijn.

Zelf vacatures plaatsen

Werkgevers die tijdelijke medewerkers zoeken, kunnen ook zelf vacatures plaatsen op Seasonalwork.NL. Die komen terecht bij de kantoren van Eures in Midden- en Oost-Europa. Eures is het Europese netwerk van organisaties die zich bezighouden met arbeidsbemiddeling. LTO Arbeidskracht werkt samen met UWV Nederland, dat partner is in Eures. De Eures-kantoren promoten die vacatures gericht in agrarische gebieden, waar mensen weten wat werk in de agrarische sector inhoudt.

Tot nu toe komen de meeste tijdelijke arbeidskrachten uit Polen en Roemenië, maar LTO Arbeidskracht en Eures zijn ook steeds actiever in Bulgarije, Litouwen, Letland en Slowakije. Vorige maand bezochten consulenten van Eures uit die landen LTO Arbeidskracht om inzicht te krijgen in het werken in de agrarische sector en in het wonen in Nederland.

Nederlandse agrarische werkgevers kunnen bij Seasonalwork.NL een abonnement afsluiten van één, drie of zes maanden. Ze kunnen in die maanden zelf een onbeperkt aantal werkzoekenden selecteren uit de online cv-bank op Seasonalwork.NL. Bij de werkzoekenden staan hun contactgegevens vermeld, zodat werkgevers hen rechtstreeks kunnen benaderen. Daar zit geen andere partij tussen, zoals een uitzendbureau.
Werkgevers met een abonnement kunnen ook gratis een vacature plaatsen. LTO Arbeidskracht stelt de tekst op en vertaalt die in het Engels, het Pools of het Roemeens.

Seasonalwork.NL ondersteunt werkgevers bij het opstellen van de vacature. Deze service maakt onderdeel uit van het abonnement. Het is belangrijk dat in een vacature de juiste termen worden gebruikt, zodat iemand die geen Nederlands kent en erop reageert niet voor verrassingen komt te staan.

Positief over de sector

Van de Ven heeft nog wel een boodschap voor agrarische werkgevers. Ze merkt namelijk nog wel eens dat ondernemers negatief zijn over hun sector. ‘Zet je eigen sector positief weg’, adviseert ze. ‘Ik hoor soms negatieve verhalen, dat arbeid alleen maar te duur is of dat producten niet geoogst kunnen worden omdat er geen mensen zijn. Dat heeft een negatief effect op de motivatie van werkzoekenden om hier te komen werken.’
Gelukkig ziet ze ook steeds meer ondernemers die net iets extra’s doen om hun personeel te motiveren, bijvoorbeeld door het aanbieden van een cursus of opleiding of met een financieel extraatje.

‘Daarmee vergroot je betrokkenheid van arbeidsmigranten bij je bedrijf’, stelt Van de Ven. ‘Soms hebben kleine dingetjes veel effect, zoals een appeltje of een ijsje bij de lunch als het warm is. We zien dat meer werkgevers daar bewuster mee omgaan.’

Hoe werkt Seasonalwork.NL?

Werkgevers die tijdelijke medewerkers zoeken, kunnen in vier stappen kandidaten selecteren:

1. Ga naar www.seasonalwork.nl
2. Kies voor ‘vacature plaatsen’
3. Vul uw gegevens in en selecteer het gewenste account
4. Na bevestiging van uw account, kunt u direct inloggen en kandidaten selecteren

Bron: Nieuwe Oogst – 12 april 2018

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd