CV- en vacaturebank Seasonalwork.NL werkt ook voor de glastuinbouw

Samen met LTO Arbeidskracht wil Glastuinbouw Nederland glastuinders ontzorgen bij de zoektocht naar goede en gemotiveerde seizoenswerkers. Dat doen zij met Seasonalwork.NL, een platform om vraag en aanbod te matchen. Afgelopen donderdag bracht een tiental consulenten van het Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling EURES een bezoek aan Nederland om de glastuinbouw beter te leren kennen.

Vanwege de energiecrisis hebben veel glastuinders afgelopen najaar en winter hun werkzaamheden al dan niet tijdelijk afgeschaald. Daardoor hebben zij afscheid moeten nemen van ervaren en gemotiveerde werknemers in alle lagen van hun personeelsbestand. Dat is een ingrijpende beslissing. Nu het voorjaar nadert willen de meeste van deze glastuinbouwbedrijven hun teelt weer opstarten. Daarvoor, en in een later stadium voor de oogst, hebben zij veel arbeidskrachten nodig. Glastuinders zullen daarbij de komende maanden op zoek gaan naar nieuwe internationale werknemers. ‘En dat terwijl er al jaren een structureel tekort is aan werknemers voor zowel jaarrond werk als de seizoenspieken’, zegt Jacqueline Kroon, beleidsspecialist arbeid bij Glastuinbouw Nederland.

Om aan de zorgen van glastuinbouwondernemers tegemoet te komen hebben Glastuinbouw Nederland en LTO Arbeidskracht de handen in elkaar geslagen. Zij willen de betrokken bedrijven gezamenlijk helpen met het vinden van personeel via het platform Seasonalwork.NL, dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Op dit platform kunnen Nederlandse agrarische werkgevers vacatures plaatsen, die in het Engels, Pools, Roemeens en Oekraïens worden vertaald. Daarnaast biedt het een database met de CV’s van circa 3.500 geïnteresseerden in (tijdelijk) werk in de agrarische sector uit alle EU-landen. ‘Na een succesvol matchingsproces treedt een kandidaat in de meeste gevallen rechtstreeks in dienst bij het betreffende bedrijf’’, legt Yvonne van de Ven, manager LTO Arbeidskracht, uit.

Campagne

In maart starten Glastuinbouw Nederland en LTO Arbeidskracht een campagne gericht op de glastuinbouw. ‘We willen onze leden via de communicatiekanalen van Glastuinbouw Nederland en LTO arbeidskracht informeren over de mogelijkheden van Seasonalwork.NL’, zegt Kroon. ‘Het platform is één van de kanalen waarmee glastuinbouwbedrijven nieuwe internationale werknemers kunnen vinden.’ Van de Ven vertelt dat LTO Arbeidskracht ook samenwerkt met EURES, het Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling.

Op 15, 16 en 17 maart hebben EURES-consulenten een bezoek gebracht aan Nederland om meer te weten te komen over de agrarische sector en in het bijzonder de glastuinbouwsector. ‘We hebben hen bijgepraat over de ontwikkelingen en activiteiten van Seasonalwork.NL’, zegt Van de Ven. ‘En wij hebben uitgelegd wat wij doen op het gebied van goed werkgeverschap, fair mobility en duurzame inzetbaarheid van internationale werknemers’, vult Kroon aan.  In de middag bracht het gezelschap een bedrijfsbezoek aan een glastuinbouwbedrijf in Haaren, dat al geruime tijd naar tevredenheid gebruik maakt van Seasonalwork.NL.

Uniek verhaal

Tijdens de kennismaking kunnen de EURES-consulenten proeven van de kansen die er in de glastuinbouwsector liggen, bestaande beelden over het werken in de kas en de inzetbaarheid van internationale werknemers bijstellen en doorbreken, inzicht krijgen in het brede scala aan functies binnen de glastuinbouw in productie, techniek, ict, marketing, sales of logistiek en als leidinggevende, op de hoogte raken van de niveaus (mbo, hbo & universitair) van de functies en de opleidingsmogelijkheden en vooral met eigen ogen zien hoe mooi de sector is.

‘Het verhaal over de Nederlandse glastuinbouw is uniek: we zorgen voor gezond, vers en duurzaam geproduceerd voedsel en dragen via bloemen en planten bij aan het geluk en gezondheid van de samenleving’, zegt Kroon. Zij vindt het cruciaal dat de consulenten van EURES dat verhaal goed kunnen overbrengen aan internationale werknemers, omdat zij de potentiële werkzoekenden kennen en hen kunnen interesseren voor de glastuinbouw. ‘Daarvoor  moeten ze een goed beeld hebben van de kansen in de sector en van de basiseisen waar kandidaten aan moeten voldoen.’

Van de Ven vindt het een belangrijk signaal dat de twee LTO-organisaties gaan samenwerken om de zorgen onder de leden van Glastuinbouw Nederland te verlichten. ‘Met Seasonalwork.NL hebben wij een geweldige tool om vraag en aanbod te matchen en die willen we in de glastuinbouw graag sterker onder de aandacht brengen.’

‘Duidelijke vacaturetekst geeft betere match en tevredener medewerkers’

Karlijn van Enckevort-van den Hurk is samen met haar man Rob eigenaar van aardbeienkwekerij De Peelkroon BV in America. In 2022 hadden zij van maart tot half november medewerkers nodig voor het plukken van aardbeien en het poten van nieuwe aardbeienplanten. ‘We bouwen op tot zo’n 50 tijdelijke medewerkers in april, mei en juni. Daarna loopt onze behoefte aan arbeidskrachten af en zijn er ook altijd medewerkers die weer naar huis toe willen’, legt de kweker uit. Rondvragen bij collegabedrijven bracht haar op het idee om via Seasonalwork.NL op zoek te gaan naar arbeidskrachten.

‘We hebben in de CV-database gekeken, maar zelf ook een vacature geplaatst. Daarbij hebben we duidelijk aangegeven wat we van medewerkers verwachten en wat we te bieden hebben.’ Van Enckevort legt uit dat ze bijvoorbeeld aangeven op welke afstand winkels te vinden zijn en dat de huisvesting op maximaal 6 kilometer van de werklocatie ligt. ‘We kunnen voor alle medewerkers, indien nodig, fietsen beschikbaar stellen. Maar dan moeten ze natuurlijk wel kunnen fietsen!’ Naar haar idee leidt het schetsen van een duidelijk beeld tot een betere match en tevredener medewerkers.

De Peelkroon BV werkte altijd al veel met Poolse en Roemeense medewerkers en die hebben ze vorig jaar ook kunnen werven via Seasonalwork.NL. Maar om aan voldoende mensen te komen, hebben ze ook werknemers van andere nationaliteiten in dienst genomen, zoals Grieken. Dat maakte het communiceren wel wat ingewikkelder, maar de meeste mensen spraken volgens de kweker wel een beetje Engels. ‘Veel van onze tijdelijke medewerkers hebben het hier zo naar hun zin dat ze vragen of ze terug mogen komen’, zegt van Enckevort. ‘Daar zijn we heel blij mee, want zonder goede werknemers kunnen wij niets.’

Meer weten? Kijk op Seasonalwork.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd