Arbeidsmigranten buitengesloten van coronabewijs

LTO Nederland vraagt een oplossing voor internationale medewerkers in de land- en tuinbouw die na vaccinatie geen coronabewijs kunnen aanvragen, omdat zij geen DigiD hebben. Meerdere werkgevers hebben deze problematiek aangekaart bij LTO.

Internationale werknemers verblijven vaak een paar maanden per jaar in Nederland. Zij beschikken over een burgerservicenummer (BSN), maar niet over een DigiD. Zonder DigiD is het niet mogelijk een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app aan te vragen.

Omdat deze groep arbeidsmigranten het verplichte coronabewijs niet kan overleggen, worden de medewerkers beperkt in hun bewegingsvrijheid. Om de bewegingsvrijheid van internationale werknemers te garanderen, vraagt LTO de politiek om een oplossing voor deze specifieke groep, waarbij de DigiD niet als voorwaarde geldt.

DigiD geen optie

Een DigiD aanvragen lijkt vooralsnog de makkelijkste oplossing, maar dat is volgens LTO geen optie. De wachttijd kan oplopen tot een maand. Ook in de Tweede Kamer is onlangs aandacht voor deze problematiek gevraagd door ChristenUnie, GroenLinks en D66, maar dat heeft nog geen concrete oplossing opgeleverd.

LTO Nederland vraagt daarom dringend om een andere, landelijke, oplossing waarmee voor internationale werknemers veilig en eenvoudig een coronabewijs beschikbaar kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld via de bestaande systemen van de GGD’en.

Quarantaine

Zonder bewijs zal een deel van de internationale werknemers bij terugreizen naar thuisland zich bijvoorbeeld moeten laten testen of in quarantaine moeten gaan. Ook in Nederland kunnen ze met beperkingen te maken krijgen. Hier heb je het coronabewijs ook nodig om bijvoorbeeld een café te bezoeken.

Bron: Nieuwe Oogst

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd