Afrikaanse varkenspest: wat kunnen werkgevers en werknemers doen?

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is een zeer besmettelijke ziekte en komt met name voor bij wilde zwijnen. Het heerst in bijna alle landen in Oost-Europa en sinds september 2020 is de AVP ‘de Oder’ (de Pools-Duitse grens) overgekomen. Onlangs is de varkenspest ook net over de Nederlandse grens in Duitsland vastgesteld. Zwijnen raken besmet door het eten van besmet vlees dat bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of in de natuur wordt achtergelaten. Daarnaast besmetten de wilde zwijnen elkaar en gehouden varkens.

Voor meerdere sectoren grote gevolgen

Wanneer de AVP uitbreekt in Nederland heeft dit grote gevolgen voor alle vormen van varkenshouderij en de gehele varkensketen. Daarnaast worden gebieden, waar de besmette zwijnen worden gevonden, langdurig afgesloten waardoor het ook andere regionale sectoren treft zoals toerisme. Maar ook landeigenaren, zoals akkerbouwers en melkveehouders, in de afgesloten regio’s die het land niet kunnen bewerken of vee uit kunnen scharen. Wat kun je preventief doen:

  • Heb je grond en schade van zwijnen? Doe altijd een schademelding. Op basis van deze meldingen vindt zwijnenbeheer plaats.
  • Meld via waarneming.nl waar een wild zwijn is waargenomen;
  • Ben je werkgever in de agrarische sector en heb je internationale werknemers in dienst? Roep deze werknemers dan op om geen etenswaren uit het thuisland mee te nemen en hygiëne toe te passen op bijvoorbeeld schoeisel. Dit in verband met het risico op verdere verspreiding van de ziekte

Meer informatie over de Afrikaanse varkenspest vind je op de website van de NVWA en de website van POV.

Oproep in verschillende talen

Download de oproepen voor internationale werknemers om geen etenswaren mee te nemen uit het thuisland in onderstaande talen:

Algemene informatie AVP

Download flyers met algemene info AVP:

Bron: Werkgeverslijn

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd