Afrikaans Varkenspest raakt vele sectoren

Afrikaanse Varkenspest (AVP) is een zeer besmettelijk ziekte en komt met name voor bij wilde zwijnen. Het heerst in bijna alle landen in Oost-Europa en sinds september 2020 is AVP ‘de Oder’ – Pools-Duitse grens – overgekomen. Ondertussen is in Oost-Duitsland een gebied zo groot als Nederland besmet. In januari 2022 is daar het 3.200ste besmette zwijn geconstateerd en de eerste besmette zwijnen in Noord-Italië. Zwijnen raken besmet door het eten van besmet vlees wat bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of in de natuur wordt achtergelaten en zwijnen besmette elkaar en gehouden varkens.

Wanneer AVP uitbreekt in Nederland heeft dit grote gevolgen voor alle vormen van varkenshouderij en de gehele varkensketen. Daarnaast worden gebieden, waar de besmette zwijnen worden gevonden, langdurig afgesloten waardoor het ook andere regionale sectoren treft zoals toerisme. Maar ook landeigenaren, zoals akkerbouwers en melkveehouders, in de afgesloten regio’s die het land niet kunnen bewerken of vee uit kunnen scharen. Wat kun je preventief doen:

  • Heb je grond en schade van zwijnen, doe altijd een schademelding. Op basis hiervan vindt zwijnen beheer plaats.
  • Www.Waarneming.nl: Meldt waar een wild zwijn is waargenomen;
  • Ben je werkgever in de agrarische sector en heb je internationale werknemers in dienst? Roep deze werknemers dan op om geen etenswaren uit het thuisland mee te nemen en hygiëne toe te passen op bijvoorbeeld schoeisel. Dit in verband met het risico op verdere verspreiding van de ziekte.

Onder dit bericht tref je een oproep van de POV in diverse talen, waarin werknemers worden opgeroepen om geen voedsel uit hun thuisland mee te nemen en flyers van LNV met algemene info. Deze kun je gebruiken in de communicatie. Meer informatie over de Afrikaanse varkenspest vindt u op de website van de NVWA en website POV.

Download de oproepen voor internationale werknemers hier in het:

Download flyers algemene info AVP:

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd