Aanscherping reisadvies Roemenië en Bulgarije

Het reisadvies voor reizigers uit Bulgarije en Roemenië is onlangs aangepast en staat nu op oranje. Dat betekent dat reizigers, die vanuit Roemenië of Bulgarije naar Nederland reizen, dringend wordt geadviseerd om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Deze maatregel geldt voor iedereen, ook voor Roemeense en Bulgaarse werknemers die in Nederland komen werken. De aanscherping van dit reisadvies is het gevolg van de huidige gezondheidssituatie in relatie tot corona in beide landen.

Is (thuis)quarantaine verplicht?

In Nederland kennen we geen verplichte (thuis)quarantaine die via overheidstoezicht wordt gehandhaafd. Deze maatregel voor landen of regio’s met een oranje reisadvies moet worden gezien als een heel dringend advies.

Wat houdt (thuis)quarantaine precies in?

Het advies gaat ervan uit dat reizigers bij aankomst in Nederland eerst 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan en geen contact hebben met andere mensen. Dit om eventuele verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen. Een wandeling mag uiteraard wel. De (thuis)quarantaine kan na 14 dagen worden beëindigd mits zich geen corona gerelateerde klachten hebben geopenbaard.

Tot wanneer geldt dit aangepaste reisadvies?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Roemenië op 9 juli aangepast, Bulgarije is op 15 juli van code geel in code oranje gewijzigd. Dat is een reactie op de (verslechterende) gezondheidssituatie in de landen. Zodra deze weer verbetert, zo is de verwachting, wordt het reisadvies aangepast en is (thuis)quarantaine niet meer nodig. De Werkgeverslijn houdt de aanpassing van de reisadviezen in de gaten en past de informatie op de site zo nodig aan.

Geldt dit oranje reisadvies voor meer landen?

Naast Roemenië en Bulgarije geldt dit advies (op het moment van dit schrijven d.d. 16 juli 2020) ook voor een aantal gebieden in Portugal (regio Lissabon), Spanje (het gewest Segrià in Catalonië en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië) en Zweden. Kijk voor actuele informatie op www.nederlandwereldwijd.nl en houdt onze themapagina over de Europese grenzen in de gaten.

Bron: Werkgeverslijn

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd