Seasonalwork.NL bemiddelt vaker bij seizoenwerk

Land- en tuinbouwbedrijven melden steeds meer vacatures voor seizoenwerk via Seasonalwork.nl. ‘Vorig jaar hebben werkgevers op deze wijze zo’n 350 arbeidsmigranten kunnen werven. Dat aantal zal dit jaar – en die ambitie hebben we zeker – richting 500 gaan’, verwacht Yvonne van de Ven.

De manager van LTO Arbeidskracht waarvan Seasonalwork.nl onderdeel is, baseert die verwachting op recente signalen. Zo hadden agrarische werkgevers in januari 2017 nog maar 3 vacatures geplaatst, in januari 2018 waren dat er al 12.

‘We zien dat we extra gemotiveerd personeel werven. Bedrijven die personeel nodig hebben, kunnen via een abonnement in onze cv-bank met werkzoekenden uit heel Europa zoeken naar geschikte kandidaten’, zegt Van de Ven.

Motivatie

‘De extra motivatie zit in het feit dat deze mensen nu nog in hun thuisland zitten en nog naar Nederland moeten komen. Het benaderen van mensen die deze stap zetten of willen zetten, vergroot de kans voor werkgevers dat ze ook langer zullen blijven’, licht Van de Ven toe.

‘Dat is het grote verschil met reguliere uitzendbureaus die, oneerbiedig gezegd, een blik lostrekken waaruit kandidaten komen met minder binding. Bijkomend voordeel van onze site is ook dat de ondernemer zelf mee kan zoeken en met de werknemer in contact treedt.’

Polen

In Nederland zijn jaarlijks tussen 200.000 en 250.000 buitenlandse seizoenwerkers in de agrarische sector actief, vooral Polen (85 procent) en Roemenen. Bij bedrijven die jaarrond produceren (zoals tomaten en paprika’s) en bij seizoentelers (asperges, aardbeien, hard fruit) zijn buitenlandse ‘handjes’ onontbeerlijk. Zeker nu de economie aantrekt, is het vinden van seizoenpersoneel een groeiend probleem.

‘Het aantal vacatures in seizoenwerk stijgt door de schaalvergroting op de land- en tuinbouwbedrijven, die momenteel goed draaien. Daarnaast trekken de bouw, industrie, logistiek en schoonmaak hard aan personeel. Dat maakt dat de arbeidsmigranten op lijken te raken.’

Blikveld verruimen

Dat dwingt LTO Arbeidskracht, die samenwerkt met Eures Nederland, een Europees portaal voor de beroepsmobiliteit met wervingskantoren in heel Europa, tot het verruimen van het blikveld. Zeker nu ‘de Polen opraken’, mede doordat het land zelf de economische wind meeheeft en het dichterbijgelegen buurland Duitsland aantrekkelijker is geworden door de invoer van een wettelijk minimumloon.

Naast de samenwerking met Polen en Roemenië willen LTO Arbeidskracht en Eures Nederland nadrukkelijker hengelen in de arbeidsvijver van Bulgarije, Slowakije, Letland en Litouwen. Begin maart hielden ze een bijeenkomst om afgevaardigden uit die landen te laten zien hoe de Nederlandse land- en tuinbouw functioneert.

Werkbezoeken

’s Ochtends bezochten ze ZLTO in Den Bosch, ’s middags stonden werkbezoeken aan Van Gennip Kwekerijen in Someren en HeGe Groenten en Fruit in Sint-Oedenrode op het programma. Daar bekeken ze de productie en het huisvestingscomplex met 120 vaste ‘hotel’-plekken.

‘Ik denk dat ze hier prima inzicht in het werk hebben gekregen’, zegt Dorota Krol, verantwoordelijk voor personeelsadministratie en -beleid bij dit aardbeien-, frambozen- en preiteeltbedrijf. Tijdens piektijden, van eind mei tot eind augustus, heeft het bedrijf zo’n 250 seizoenwerkers nodig.

Jonge Nederlanders zijn niet te porren en oudere buitenlandse seizoenwerkers haken langzaam af. Aanwas komt vooral ‘via-via’ uit het netwerk van familie en kennissen van de seizoenwerkers en een deel via Seasonalwork.nl. ‘Daarmee zijn we vorig jaar begonnen en we krijgen regelmatig cv’s via dat portaal. Alles is wat dat betreft goed geregeld’, vindt Krol.

Onaantrekkelijk

‘De interesse van de mensen zelf varieert. Van januari tot april of in het najaar willen ze vaak wel komen werken, maar voor werk in de zomer krijgen we weinig cv’s binnen. Ook omdat de mensen vaak denken dat het werk onaantrekkelijk is, terwijl ze hier al lang niet meer op hun knieën moeten oogsten, maar we op stellingen telen’, zegt Krol.

‘Daarom is zo’n werkbezoek ook belangrijk om te laten zien hoe de land- en tuinbouw in Nederland eruitziet. We hebben momenteel alleen Polen aan het werk, maar we staan open voor andere nationaliteiten.’

Bron: Nieuwe Oogst – 14 maart 2018

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?
 *
 *

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Kostenbesparend op uw loonkosten
  • Ruim gevulde CV-bank
  • Uitgebreid opleidingsaanbod
  • Uw werknemers goed verzekerd