Navigeer naar

Inschrijven in het Basisregistratie Personen (BRP)

Wanneer moet iemand zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen?

De Basisregistratie Personen (BRP) heeft de Gemeentelijke Basisadministratie Personen (GBA) in 2014 vervangen. In de BRP staan persoonsgegevens van inwoners in Nederland (de ingezetenen), en van personen uit het buitenland die een relatie hebben met de Nederlandse overheid (de niet-ingezetenen). Bijvoorbeeld, buitenlandse seizoenarbeiders die tijdelijk in Nederland werkzaam zijn.

In de Basisregistratie personen (BRP) worden de persoonsgegevens bijgehouden van iedereen die in Nederland woont. Ook de persoonsgegevens van mensen uit het buitenland die een tijdelijk dienstverband hebben in Nederland staan erin. De overheid noemt deze doelgroep ook wel ‘de niet ingezetenen’.

Ingezetenen of Niet-ingezetenen


Iemand die voor een periode van 4 maanden of langer in Nederland woont of gaat wonen, is een ingezetenen zij moeten zich inschrijven in het BRP.
Niet-ingezetenen zijn personen die niet of korter dan 4 maanden in Nederland wonen en een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die tijdelijk in Nederland werken. Niet ingezetenen kunnen zich inschrijven in de Registratie Niet-ingezetene.

Inschrijven in de RNI

Sinds januari 2014 kunnen niet-ingezetenen zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) dit kan bij 18 gemeenten in Nederland. (Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle).

Niet-ingezetenen moeten zich met een geldig legitimantiebewijs persoonlijk melden bij een van bovengenoemde gemeenten. Zij ontvangen direct hun toegekende burgerservicenummer (BSN) en een afschrift van de opgenomen persoonsgegevens. De inschrijving is gratis.
Een inschrijving in de RNI is dus nodig voor het verkrijgen van een BSN. Heeft de werknemer eenmaal een BSN dan hoeft hij zich bij terugkeer niet steeds opnieuw te melden bij het RNI.

Inschrijven in BRP

Een werknemer moet zich laten in schrijven in het Basisregisteratie Personen (BRP) als hij/zij van plan is langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven. De werknemer moet zich inschrijven in de gemeente (burgerzaken) waar hij/zij woont.
Inschrijven is verplicht, maar als men zich niet inschrijft, heeft dat op dit moment geen gevolgen voor het verblijfsrecht in Nederland. De werknemer mag in Nederland verblijven op grond van het EU-verdrag, ook al schrijft hij zich niet in. Als men zich niet inschrijft kan dit echter betekenen dat men geen beroep kan doen op bijstand en geen studiebeurs of -lening kan aanvragen.

Uitschrijven uit het BRP bij vertrek uit Nederland

Vertrekt uw werknemer terug naar zijn thuisland dan moet uw medewerker zich ook weer uitschrijven. De medewerker kan zich vanaf 5 dagen voor vertrek uitschrijven bij de gemeente waar hij/zij op dat moment woont. Dit kan persoonlijk of schriftelijk. Op het moment dat de werknemer zich uitschrijft ontvangt hij/zij van de gemeente een bewijs van uitschrijving. Schrijft uw werknemer zich niet uit dan kan het zijn dan hij correspondentie blijft ontvangen van overheidsinstellingen.

Download hier de brochure: Veel gestelde vragen Registratie Niet-ingezetenen

Copyright © 2017 LTO Arbeidskracht Alle rechten voorbehouden